Czajnik stanowi jedno z podstawowych urządzeń w każdej kuchni. Używamy go niemal codziennie, dlatego jego wybór należy dokładnie przemyśleć. Czym kierować się przy zakupie czajnika elektrycznego? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
Materiał
Czajniki mogą być wyprodukowane z różnych materiałów. Dobór tworzywa wpływa nie tylko na estetykę, ale też na wygodę użytkowania. Urządzenia z tworzywa sztucznego są tańsze i lżejsze niż sprzęty z obudową metalową. Okazują się też bezpieczniejsze, dlatego że plastik nie nagrzewa się tak jak metal. Wadą takich modeli jest ich wygląd, a woda w nich ugotowana może mieć zapach plastiku.
Modele ze stali nierdzewnej są cięższe, ale bardziej wytrzymałe i wyróżnia je nowoczesny wygląd. Większość z nich wyposażono w termoregulację zapobiegającą nagrzewaniu się obudowy i utrzymującą ciepło. Czajniki szklane są eleganckie, zdrowe i łatwe do utrzymania w czystości. Ze względu na szybko nagrzewające się ściany i kruchość nie są jednak zbyt często wybierane. Alternatywą dla nich są stylowe czajniki ceramiczne. Wyróżnia je łatwość w czyszczeniu, duży ciężar i wolno nagrzewające się ścianki.
Regulacja temperatury
Smakosze herbat powinni postawić na model umożliwiający ustawienie temperatury, do jakiej ma zostać podgrzana woda. Pozwala to na przygotowanie naparu o konkretnych właściwościach. Zakres regulacji to od 40 do 100 stopni. Urządzeniami posiadającymi tę funkcję są czajniki Smeg. Pozwalają one na precyzyjne ustalenie temperatury podgrzewania. Czajnik elektryczny Smeg możesz zamówić na stronie https://agusto.pl/595-czajniki.
Pojemność
Wybór pojemności jest podyktowany liczbą domowników. Należy wybrać taką, która pozwala na równoczesne przygotowanie napojów dla wszystkich z nich. Oznacza to, że przygotowanie herbaty dla 4 osób wymaga użycia czajnika o pojemności co najmniej 1 litra. Jednej osobie wystarczy sprzęt mieszczący 0,5 litra wody. Należy pamiętać, że im mniejsza pojemność urządzenia, tym większa jego energooszczędność.
Rodzaj grzałki
Czajniki elektryczne mogą być wyposażone w grzałki spiralne i płytowe. Te pierwsze wymagają większej ilości wody do zagotowania. Na takich grzałkach szybciej osadza się kamień, lecz pracują one ciszej i bardziej oszczędnie. Grzałki płytowe mają mniejszą zalecaną ilość wody do podgrzania. Łatwiej je czyścić. Mają też większą moc, ale są mniej efektywne, dlatego że oddają ciepło tylko z jednej strony. Trzeba więc przeanalizować cechy opisanych grzałek i wybrać czajnik elektryczny posiadający tę o pożądanych właściwościach.
Bezpieczeństwo
Czajnik jest urządzeniem elektrycznym, a w czasie pracy wytwarza wysoką temperaturę, dlatego warto, by został wyposażony w dodatkowe zabezpieczenia. Dobrze, gdy ma automatyczny wyłącznik po zagotowaniu i zdjęciu z podstawy. Udogodnieniem jest też dioda pracy sygnalizująca, kiedy czajnik elektryczny pozostaje włączony. Innymi zabezpieczeniami godnymi polecenia są te chroniące przed włączeniem gotowania bez wody, przed przegrzaniem i przed przypadkowym otwarciem pokrywki. Urządzeniami wyposażonymi w elementy zwiększające bezpieczeństwo są czajniki Smeg. Mają one między innymi funkcję automatycznego wyłączenia przy pustym czajniku i przy 100 stopniach.
Wybierając czajnik elektryczny, warto kierować się parametrami takimi jak pojemność, bezpieczeństwo i materiał wykonania. Ważne są również funkcja regulacji temperatury oraz rodzaj grzałki. Jeżeli podczas zakupów uwzględnisz wszystkie te czynniki, z pewnością uda Ci się nabyć niezawodny sprzęt, który będzie niezastąpionym elementem wyposażenia kuchni.